Prawidłowe żywienie dziecka

Nie sposób zaprzeczyć temu, że prawidłowy rozwój dziecka zależy między innymi od sposobu odżywiania. Z tego względu Fundacja Mądrych Rodziców prowadzi działalność edukacyjną w zakresie zasad żywienia dzieci.

Kładziemy szczególny nacisk na to, że potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem dziecka. Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęca się diecie niemowląt. W późniejszych latach rodzice często dają dziecku dużą swobodę w zakresie wyboru spożywanych potraw, co nierzadko jest przyczyną niedoborów żywnościowych. Najczęściej bowiem dzieci sięgają po słodycze i słone przekąski, a nie po świeże owoce i warzywa. Dzięki dostępnym u nas poradom dietetyków można dowiedzieć się, jak powinno wyglądać żywienie dziecka w zależności od wieku, a zatem jakich zasad należy przestrzegać na przykład w przypadku przedszkolaka, a jakich wtedy, gdy ma się do czynienia z trzynastolatkiem. Nasi dietetycy proponują potrawy, które są zdrowe, a zarazem smaczne dla dziecka. W ten sposób wyeliminowany zostaje częsty problem niechęci najmłodszych do zdrowych posiłków.

233171986_dc7ccdb3b8_b

Zwracamy także uwagę na to, że niekiedy konieczne jest uzupełnianie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy. Przedstawiamy zatem bezpieczne suplementy diety dla dzieci, po które warto sięgnąć, aby przeciwdziałać skutkom ewentualnych niedoborów ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Proponowane przez nas zestawy witamin i minerałów sprawiają, że rodzice nie muszą niepokoić się o to, czy stosowana przez nich dieta pokrywa zapotrzebowanie dziecka na takie elementy.