Znaczenie sportu w życiu dziecka

Wśród działań podejmowanych przez Fundację Mądrych Rodziców wymienić można edukację w zakresie znaczenia sportu w życiu dziecka. Pragniemy uświadomić wszystkim opiekunom, jak ważne jest zachęcanie najmłodszych do aktywności fizycznej oraz wspólne uprawienia sportu.

Aktualny stan wiedzy nie pozostawia wątpliwości odnośnie tego, że sport jest niezbędny dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Regularna aktywność fizyczna poprawia krążenie, wspomaga pracę układu oddechowego i zwiększa wytrzymałość mięśniową. Osoba, która od najmłodszych lat przyzwyczajana jest do uprawiania sportu zna wszystkie wynikające z tego korzyści i chętniej decyduje się na aktywność fizyczną w życiu dorosłym. Specjaliści zwracają szczególną uwagę na te dyscypliny sportowe, które można uprawiać całą rodziną. Bardzo dobrą propozycją są zatem wspólne wizyty na basenie. Pływanie to sport, który poprawia koordynację, wzmacnia mięśnie i kształtuje ładną sylwetkę. Rodzice powinni pamiętać, że wcześnie rozpoczęta nauka pływania przynosi najlepsze rezultaty. Wśród sportów, które rodzice mogą uprawiać wraz ze swoim dziećmi wymienić można także jazdę na rowerze, spacery, grę w tenisa oraz aerobik. Zwracamy jednak uwagę na to, aby nie zmuszać dziecka do uprawiania swojego ulubionego sportu, ale zachęcać go do takiej aktywności fizycznej, na jaką samo ma ochotę. Jednocześnie przekazujemy wiedzę w zakresie wyboru bezpiecznych dla zdrowia, a zarazem skutecznych odżywek dla sportowców. W ten sposób dziecko może nauczyć się, jakie preparaty można stosować podczas zwiększonej aktywności, a jakich należy unikać.

6206026676_2a12c44c92_z